Paletta nélkül az élet...

Korán kel. Minden reggel behozza a joghurtot a boltba, és hűségesen szállítja a virágoknak a földet. Gyógyszereinktől élelmiszereinkig, sőt a ruháinktól egészen a számítógépes chipekig mindent hűségesen leszállít számunkra. Nélküle a polcok sorainak végeláthatatlan kilométerei maradnának üresen. Belegondolni is rossz, hogy milyen lenne az élet a paletta nélkül.

A paletta forradalma

Ma már jócskán a hetvenes éveiket taposhatják azok a rakodómunkások, akik fiatalon még megérhették a mai formájában ismert, EUR szabvány szerinti paletta előtti időket. Bizony mesélhetnek róla unokáiknak, hogy a zsákok cipelésétől mennyire fájt, hogyan kérgesedett vastagra a tenyér, és görnyedt a hát.

A paletta hatvanas évek eleji bevezetésével egy csapásra forradalmasult az európai szállítás. Megszületett a tökéletesen hatékony páros: az emelővillás targonca és a paletta „dinamikus duója”. Sikeres együttműködésük főként annak a hálás tulajdonságnak köszönhető, hogy az EUR raklap mind a négy oldaláról felvehető, úgyhogy az emelővilla bármely irányból könnyedén hozzáfér.

Vigyázat, hamisítják!

Az utánzás kimondatlanul is a legszebb bók. Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy az EUR raklapot utánozni, másolni, úgymond „hamisítani” kezdjék. Ezek az álraklapok gyenge minőségű fából készültek, könnyen hasadtak, undorító gombák keletkeztek rajtuk.

A kilencvenes években (1994-ben) ezért alakult meg az Európai Raklap Szövetség, hogy az ilyen utánzatoktól megóvja Önt, a felhasználót. Azóta is az EPAL (European Pallett Association) az EUR raklap minőségének hűséges őrizője. Ez a szakmai szervezet bocsátja rendelkezésre a szabvány szerinti raklapok gyártásához szükséges licencet, amelynek standardjait ma is ugyanolyan szigorúan be kell tartani, mint egykor, a hatvanas években.

A valódi esetében a felhasznált faanyag nem lehet bármilyen. Kizárólag jó minőségű, szárított fából készül az eredeti, amely nem gombásodik. Az ilyen módon előállított raklap beégetett tanúsító jellel kerül forgalomba, büszkén viseli magán a jelzést, amely az eredetiségét szavatolja.

Mindennapjaink szerény része a raklap, de rengeteget köszönhetünk neki. Megéri jó minőségűt választani és megbecsülni ezt a szállító eszközt. Mi a P&P Budafok Kft.-nél gonddal, törődéssel viszonyulunk a raklapokhoz azért, hogy Ön maradéktalanul elégedett lehessen a tőlünk beszerzett raklapokkal.

Az általunk előállított termékről itt többet is megtudhat.