Ahogy haladunk a digitalizáció és az IoT (Internet of Things) felé, az "okos raklapok" korszaka is elérkezik. Ezek a raklapok beépített szenzorokkal és adatgyűjtő képességekkel rendelkeznek, amelyek segítenek optimalizálni a szállítási folyamatokat és nyomon követni az áruk útját valós időben. Ezek az eszközök lehetővé teszik a logisztikai vezetők számára, hogy - egyéb adatok mellett - bármikor követhessék az áruk helyét és a tárolás körülményeit (pl. páratartalom és hőmérséklet).

Az egyik legfontosabb intelligens raklapprojekt az Európai Raklapszövetség (EPAL), a német Germany’s Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics IML és a Deutsche Telekom együttműködése révén valósult meg.

A berlini International Supply Chain konferencián e három szervezet 500 intelligens raklap prototípust - iPAL-okat - mutatott be, amelyek megkönnyítik a rakományok helyének meghatározását és védik azokat az esetleges lopásoktól. Az első prototípusok, amelyeket a Deutsche Telekom speciális IoT-laboratóriumában fejlesztettek ki, képesek felismerni saját helyzetüket, nyomon követni mozgásukat és információt gyűjteni az esetleges hőmérséklet-változásokról.

E raklapok alkalmazása különösen hasznos az olyan iparágakban, mint az élelmiszeripar, a vegyipar és a gyógyszeripar, ahol a higiéniai körülmények befolyásolják a termékek minőségét és biztonságát. Az érzékelők érzékelik a raklap hőmérsékletének vagy páratartalmának változásait, így a logisztikai vezető még azelőtt el tudja mozgatni az árut, mielőtt annak minősége romlani kezdene.

Az intelligens raklapokba történő beruházás általában együtt jár a raktári folyamatok automatizálásával, hogy a készletek teljes ellenőrzése biztosított legyen. Az automatizálás kiküszöböli a kézi beavatkozásból adódó hibalehetőséget, és ami a legfontosabb, optimalizálja az egyes raklapok mozgását.

Az intelligens raklaptechnológia még kísérleti fázisban van. Ha azonban széles körben bevezetik, lehetővé teszi a termékek jobb nyomonkövethetőségét, és garantálná az áruk tárolásának higiéniai és biztonsági feltételeinek ellenőrzését. A raktárkezelő rendszerekkel integrálva az intelligens raklapok naprakész információkat nyújtanak mindenről, ami ezt a logisztikai támogatást övezi.