Minden dolog mértéke a raklap

Hallatlan sikertörténet: az EUR szabvány szerinti raklap mértékegységgé vált a logisztikában. Azért is meglepő ez, mert az ember fordítva várná el – hogy a raklap alkalmazkodjon a körülményekhez, és ne ő szabja meg ezen a téren a méreteket és az arányokat.

Éppen ez mutatja, hogy a megfelelő minőségű paletta mennyire lenni számunkra. Távol áll attól, hogy puszta kellék legyen: a szállítás terén valójában körülötte forog a világ.

Az EUR raklap és versenytársai

A szabvány szerinti paletta méretéhez igazodik a teherautók rakodófelületétől egészen az automata felrakógépek kialakításáig minden a szállítás, sőt a raktárlogisztika területén is.

Egyetlen kivétellel. A tengeri teherforgalom területén Amerika szabja meg a méreteket. Az EUR raklap itt nem kompatibilis. Helyette műanyagból készült, speciális raklapokot használnak.

Az EUR paletta szabványainak betartása felett őrködő EPAL (European Pallett Association, vagyis az Európai Raklap Szövetség) mégsem nyugtalankodik emiatt. Hiszen több évtizedes fennállása során mindig is az a mottó vezérelte a konkurenciához való viszonyulásában, mely szerint: „ha nem tudod legyőzni, akkor csatlakozz hozzá!”

EUR 2, EUR 3 és a többiek

Több olyan eset volt, amikor az EPAL szélesítette portfólióját. Az alcímben említett 2-es és 3-as változat egyenesen uralja az angol piacot. A változatok jelenleg az EUR 6-nál tartanak, amely az eredeti EUR paletta „kisöccsének” tekinthető. A valamikori szabvány méreteinek ugyanis éppen a fele, és leginkább a különféle üdítőitalok, ásványvizek szállításához és polcokon való tárolásához használatos.

Vannak tehát olyan esetek is, amikor a paletta kénytelen alkalmazkodni méreteiben és kialakításában a körülményekhez.

A paletta mint klasszikus

Szerencsénkre léteznek olyan dolgok, amiken nem lehet, sőt nem is kell javítani. Ezeket rendszerint „klasszikusnak” nevezzük. Lehetetlen és fölösleges is rajtuk lényegüket tekintve javítani, változtatni – mert csak rontani lehetne rajtuk.

Így a paletták terén sem szükséges újra feltalálni a spanyolviaszt. A minőségre azonban annál inkább figyelni kell. A klasszikus cikkek, eszközök esetében ugyanis ez az, ami megadja a különbséget.

Ha Ön a „klasszikusokat” keresi, ám egyszersmind kiváló minőségben és áron is akar hozzájutni ezekhez, akkor válassza bizalommal a P&P Budafok Kft.-t! Igény esetén a raklaphulladékot is felvásároljuk.