A raklap az az egyszerűnek tűnő tárgy, amelyeket a mindennapi életben gyakran láthatunk, valójában az ipari forradalom egyik kulcsfontosságú találmánya. A raklapok kialakulása és fejlődése egy hosszú és érdekes történet, amely jelentős hatással volt az áruk szállítására és tárolására világszerte.

Az első raklapok

A raklapokkal kapcsolatos első említések az ókori Egyiptomban és Görögországban jelentek meg. Kezdetben ezek egyszerű fadarabok voltak, amelyeket a terhek alá helyeztek, hogy megkönnyítsék a mozgatást és a szállítást. Ha lebontjuk, a raklapok eléggé elemi konstrukciót alkotnak, így az elődök között szánkók vagy egyszerű deszkák is szerepeltek. A raklap elődjének tekinthető minden olyan fa- vagy kődarab, amely kézzel történő szállítás helyett árut szállított egyik helyről a másikra. Az igazi áttörést csak a 20. század hozta meg, amikor az ipari forradalom és a tömegtermelés keresztülhúzta a logisztika játékszabályait.

Az első raklapra vonatkozó szabadalom 1925-ből származik, egy Howard T. Hallowell nevű ember tollából.

Egy Norman Cahners nevű tengerészeti ellátó tiszt találta fel a "négyutas raklapot" a második világháború alatt.

A raklapok standardizációja

A raklapok vasúti szállításának első bizonyítékai az 1920-as évekből származó kereskedelmi magazinhirdetésekben találhatók. Ekkor született meg az az ötlet, hogy szabványos méreteket határozzanak meg, hogy egyszerűsítsék a raklapok cseréjét és kompatibilitását. Szükség volt egy olyan eszközre, amely zökkenőmentesen illeszkedik a targoncák kialakításához. Olyan kialakításra volt szükség, amelybe a villák is beleférnek, ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy tonnányi árut szállítson, olcsó és könnyen előállítható legyen. Néhány szög beverése néhány fadeszkába, és a raklapok megtették a magukét. A korai emelőszerkezetek csak mozgatni tudták a raklapokat a raktárban, de a targoncák lehetővé tették, hogy azokat elég magasra fel is lehessen emelni ahhoz, hogy egymásra lehessen rakni őket.

Ez az újítás rendkívüli hatékonyságot hozott az áruszállításban, és hamarosan világszerte elterjedt.