Új raklap

Az új raklapok általában fenyőből vagy nyárfából, méretre vagy szabvány szerint készülő raklapok, deszkázatuk világos, még nem használt anyagból készülnek.

Az új EUR raklapok gyártását és javítását csak hivatalos engedéllyel lehet végezni.

2014-től a rakodólap gyártók az EUR rakodólap bal lábába a korábban megszokott MÁV, ÖBB, HZ, EPAL helyett az "UIC" jelölést süthetik be.

Az új raklap előnye

Gyönyörű világos deszkázattal rendelkezik és új anyagból készül. A használt raklappal ellentétben nem kell a raklap fertőtlenítésével törődnünk.

Új raklap hátrányai

Tudni kell, hogy az új anyag jóval drágább a használt és az újrahasznosított anyagnál, tehát maga a raklap is sokkal költségesebb.

Az új raklapokat környezetvédelmi termékdíj terheli, ami 20 Ft-ot jelent kilogrammonként. Mára sajnos elérkezett Földünk abba a stádiumba, melyben rohamosan pusztul az emberi nemtörődömség, a környezet pusztítása miatt. Az új raklapok gyártása csak tovább rontja a helyzetet, hiszen új fák kerülnek kivágásra, ami nagyon megkurtítja a faállományt.

Használt raklap

A használt raklapok valaha újak voltak. Kereskedelmi forgalomban, egyszer vagy többször használt, egyutas vagy EUR raklap kapható, melynek deszkázata lehet világosabb (akár újszerű is), illetve sötétebb, szürkés.

A használt raklap előnye

Sokkal olcsóbb az új raklapoknál, ugyanakkor termékdíj sem terheli őket. A használt raklapok ugyanolyan jól terhelhetőek, mint az újak, hiszen paramétereikben teljesen megegyeznek. Továbbá a környezet sem terheli,hiszen újra felhasználják a már korábban használt raklapokat, és ez nem követeli az újabb fák kivágását sem.

A használt raklap hátránya

Csupán annyi, hogy szürkébb a deszkázata, ennek kapcsán nem találják annyira esztétikusnak.

Újrahasznosított Raklap

Egy raklap, melyben minden előny megtalálható. Az új és a használt raklap pozitív tulajdonságainak ötvözete.

Mely raklapok készülnek újrahasznosítással?

Az újrahasznosított raklapok alapja nem más, mint a hulladékként beérkező raklap. Újrahasznosított raklapnak minősülnek pl. a javított raklapok is, melyről sokszor csak egy deszka hiányzik, illetve azok a raklapok is, melyeket használt, de ép raklapalkatrészekből gyártunk. Az UIC-EUR raklapok javítása szintén engedélyköteles, a Polgár&Polgár Kft. javítási engedélyét megtekinthetik társoldalunkon.

Az újrahasznosított raklap előnye

Még a termékdíjjal együtt is olcsóbb, mint az új raklap. Műszaki paramétereiben, terhelhetőségében teljesen megegyezik az új raklapokéval, emellett különböző méretekben is lehet gyártani, így kielégítve a legegyedibb igényeket is.

Az újrahasznosított raklap ugyan gyártással készül, mégis kifejezetten nagy előnye, hogy nem terheli a környezetet,mivel a törött és selejtes raklapok kerülnek újra felhasználásra a gyártáshoz. Mindebből teljesen ép raklapok készülnek, az újrahasznosításra alkalmatlan raklapokat pedig ledarálják faaprítéknak.

Az újrahasznosított raklap hátránya

Szürke deszkázata miatt kevésbé esztétikus. Mivel a jelenlegi törvény új raklapgyártásnak minősíti az újrahasznosított anyagból készült raklapot is, ezért termékdíj illeti.